کامل ترین منبع دانلود مقاله و تحقیق
بخشی از تحقیق :
چکیده
هدف از انجام این تحقیق بررسی تأثیر کیفیت حسابرسی بر قیمت گذاری کمتر از واقع سهام عرضهی اولیه در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. معيارهاي کيفيت حسابرسي در اين پژوهش اندازهی موسسهی حسابرسی و تخصص حسابرس در صنعت در نظر گرفته شده است. به همین منظور دو فرضيه تدوين و دادههاي مربوط به 108 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران براي دورهی زماني بين سالهاي 1380 تا 1390 مورد استفاده قرار گرفت. براي آزمون فرضيهها از تکنيک رگرسيون چند متغيره به روش دادههاي مقطعی استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد بین تخصص موسسات حسابرسی و قیمت گذاری کمتر از واقع رابطهی معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج این پژوهش مبین این است که اندازهی موسسهی حسابرسی رابطهی منفی و معناداری با قیمت گذاری کمتر از واقع سهام عرضه اولیه دارند.
كليد واژهها
تخصص حسابرس در صنعت ، اندازهی موسسهی حسابرسی و قیمت گذاری کمتر از واقع
1)مقدمه
در بورسهاي صاحب نام، سالانه شركتهاي زيادي براي اولين بار، مبادرت به عرضه عمومي سهام خود مينمايند كه در برخي موارد به400 -300 مورد در سال نيز ميرسد ؛ ليكن يكي از مسائلي كه در اين زمينه با آن روبه رو هستند ، قیمت گذاری سهام میباشد. از آن جا كه شركت مزبور، پيش از اين، تجربه عرضه سهام و قيمتگذاري آن را نداشته است در نتيجه معامله سهام شركت مزبور، ريسك بالايي به همراه دارد. برای شرکتها مهم است، که قیمت تعیین شده برای سهام آنها نشان دهنده ارزش واقعی داراییهای و فرصت توسعه و رشد آنها در آینده باشد. این موضوع در حالی است، که مطالعات و تحقیقات انجام شده توسط بسیاری از محققان در سراسر دنیا در زمینه عرضه اولیه اوراق بهادار، نشان میدهد که قیمت تعیین شده برای سهام و اوراق بهادار شرکتها در اولین عرضه آن در بازار دارای مطلوبیت لازم نبوده و باعث میشود که سرمایه گذاران بتوانند با خرید سهام این شرکتها، در کوتاه مدت سود خود را افزایش داده و از بازده غیر عادی بهره مند شوند (حق بین،1387).
برخي از مشكلات عرضه اوليه سهام آن است كه IPO ،فروش سهام بنگاههايي است كه پيش از آن، توسط تعداد محدودي سرمايهگذار تامين مالي شدهاند، در نتيجه به احتمال فراوان همين عامل باعث ميشود تا سرمايهگذاران اوليه (قبل از عرضه) نسبت به سرمايه گذاران بعدي در هنگام عرضه سهام، داراي اطلاعات بيشتر و مهمتري در مورد وضعيت بنگاه باشند كه سبب ايجاد عدم تقارن اطلاعات و به دنبال آن، برخي ناهنجاري هاي مرتبط ميگردد.(ظریف فرد و مهرجو، 1383).
با توجه به اینکه مطالعه در مورد قیمت گذاری کمتر از واقع و شناخت عوامل موثر بر آن یکی از مسایل مهم در زمینه عرضهی عمومی اولیه سهام میباشد، ما در این تحقیق، به بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر قیمت گذاری کمتر از واقع سهام عرضهی عمومی اولیه شرکتها پرداخته ایم. نتایج آن میتواند به مدیران و حرفهی حسابرسی ، سرمایه گذاران در جهت اتخاذ تصمیمات و سیاست گذاری مناسب در زمینه قیمت گذاری سهام ، یاری برساند.
2)مبانی نظری و پیشینه تحقیق
1-2)مبانی نظری
عرضه اولیه سهام به حالتی گفته میشود که در آن یک بنگاه اقتصادی که تا کنون در بازار بورس اوراق بهادار فعالیت نداشته است سهام خود را از این طریق به عموم مردم به فروش میرساند. علت توجه زیاد به، پدیدهی عرضه اولیه سهام ، چرایی انجام عرضه و وجود بازده غیر عادی می باشد (ریتر،1988 ).
لیونگ وست(2005) عرضهی اولیه یک بنگاه را نقطهی عطف عمر بنگاه میداند. طبق گفتهی وی اگر عمر یک بنگاه اقتصادی را به صورت قیفی در نظر بگیریم، ورود به بازار بورس اوراق بهادار و عرضه عمومی اولیه را میتوان محل گذار از منطقه باریک قیف وارد شدن به فضای بازتر توصیف کرد در این توصیف منطقهی باریک قیف به زمانی که بنگاه هنوز عرضه عمومی نداشته است اشاره دارد و فضای باز آن معادل عمری است که بنگاه برای تامین وجوه مالی خود مشکلات بسیاری دارد. موسسات مالی و بانکها در دادن وام به این گونه بنگاهها دقت زیادی میکنند و نرخ بهره بالاتری را برای وام در نظر میگیرند. عرضه عمومی دسترسی بنگاه به سهام سرمایه را تسهیل کرده و آن را با نرخ هزینه کمتری فراهم میکند.
عرضه عمومی سهام و ورود به بورس اوراق بهادار، دارای مخارج و محدودیتهای نیز میباشد که از مهمترین هزینهها، میتوان به هزینه تهیه اطلاعات طبق قوانین بورس اوراق بهادار، هزینه حسابرسی بنگاه و ارایه صورتهای مالی حسابرسی شده، هزینههای پذیره نویسی و صدور سهام و نیز برخی هزینههای کیفی نظیر مدت زمانی که مدیران ارشد بنگاهها برای انجام امور مربوط به عرضه عمومی سهام صرف مینماید ، اشاره نمود که البته مقدار این هزینهها بسته به حجم عرضه و توان بازار سازی شرکتها متفاوت است (دستگیر و علیخانی بوانی،1387)
نکته قابل توجه آن که هرچه مطالب مندرج در آگهی پذیره نویسی اولیه به عنوان اولین سند حاوی
اطلاعات مربوط به شرکت که میبایست در آغاز فرایند عرضه عمومی اولیه ارائه گردد، غنیتر باشد، عدم تقارن اطلاعات میان شرکت منتشرکننده سهام و سرمایه گذاران و به دنبال آن ارزش گذاری زیر قیمت کاهش یافته و در نتیجه، عملکرد بلند مدت قیمت ها نیز بهبود خواهد یافت (سینگ[1]،2012).
[1] - Singh
مقاله و تحقیق دانشجویی - بانک پروژه | iNetDoc.IR
تحقیق آماده،ترجمه آماده،جزوه و پاورپوینت جزوه های مدیریت،