کامل ترین منبع دانلود مقاله و تحقیق
بخشی از پروژه:
فهرست
چکیده 4
مقدمه: 5
بحران چیست؟ 7
تعريف بحران سيستماتيك.... 8
ديدگاه هاي بحران.. 9
دلايل نگرش مثبت به بحران.. 10
مشخصه هاي بحران.. 11
تفاوت بحران و فوريت... 11
طبقه بندي انواع بحران.. 12
انواع بحران از نظر هدايت و كنترل.. 12
● جو حاکم در شرایط بحرانی 13
● تصمیمگیری 14
● مدیریت بحران 17
اهداف مديريت بحران.. 18
موقعيتهاي بحراني در سازمان.. 21
برنامه ريزي و مديريت بحران.. 23
مديريت بحران و سازمانها 23
● کنترل برنامهریزی شده بحران 25
● نمونهای از بحرانها 28
مدیریت بحران.. 29
پیشنهادات... 36
یکی از موضوعاتی که بیشتر پروژه هاي عمرانی با آن دست به گریبان هستند، موضوع بحران است. با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن بحران ها و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجراي عملیات، دانشی تحت عنوان مدیریت بحران بوجود آمده است. این دانش به مجموعه فعالیت ها و روش هایی اطلاق می شود که قبل ، بعد و هنگام وقوع بحران باعث کاهش اثرات آن گردد . بحران ها رویدادهاي ناگواري هستند که می توانند باعث شکست پروژه ها شوند و انواع مختلفی دارند که می توان به بحران مالی، بحران نیروي انسانی، بحران مدیریتی و ... اشاره نمود .
در مواقع بحرانی، خودشیفتگی و رضایتمندي از خود نمی تواند مدیران را در تصمیم گیري اثربخش یاري کند، بلکه تنها آنها را آشفته خواهد ساخت. مدیرانی که در شناسایی بحران ها کوتاهی می کنند و هیچ برنامه اي براي آن ندارند، هنگام بحران دچار گرفتاري هاي شدیدي خواهند شد .
پیچیدگی فزاینده جوامع مختلف و گسترش ارتباط و وابستگی چند جانبه صنایع، زمینه مساعدی برای رشد کمی و کیفی فرصتها و تهدیدات محیط، فراهم ساخته است. چنانچه از یک سو رشد وتوسعه تکنولوژی انسان را در جدال با رخدادهای طبیعی قدرتمند ساخته و از سویی دیگر پیچیدگی و ارتباط تنگاتنگ صنایع سبب بروز معضلات همه جانبه در رخدادهای ظاهراً واحد شده است. مقایسه قطع برق یک روستا با مورد مشابه در یکی از شهرهای بزرگ جهان بهخوبی نشانگر درجه آسیبپذیری جوامع پیشرفته است. مقایسه فوق قبل از اینکه مقایسه دونوع جامعه باشد، نشانگر گسترش دامنه هرنوع بحران در جوامع پیچیده است.
مرور کوتاهی برچند نمونه بارز از بحرانهای مختلف بیست سال گذشته جهان نکات زیر را نشان میدهد: ▪ صنایع خاصی ظرفیت بالقوه بیشتری برای بروز بحران دارند. از جمله، شیمیایی و پتروشیمی، برق، حمل و نقل هوایی، کشتیرانی؛
▪ باوجود تفاوت این بحرانها، ویژگیهای مشترک زیادی در بحرانهای مختلف به چشم میخورد؛
▪ آمادگی قبلی در کاهش ابعاد خسارت نقش تعیینکننده دارد؛
▪ تصمیمگیریهای عجولانه براساس اطلاعات ناقص دامنه خسارت را چندبرابر افزایش میدهد؛
▪ ارتباطات در ابعاد مختلف نقش بسیار تعیین کنندهای در کنترل بحران دارد.
ـ وظیفه مدیریت بحران اتخاذ تصمیمات موثر براساس اطلاعات صحیح درجهت کاهش خسارات و کنترل سریع بحران است.
ـ باید در تمام برنامهریزیهای بحران جایی را برای موقعیتهای پیشبینی نشده درنظر گرفت. ـ بحران عبارت است از وضعیتی که نظم سیستم اصلی یا قسمتهایی از آن را مختل کرده و پایداری آن را برهم زند.
ـ غافلگیری اولین عامل مخرب در بحرانهاست.
ـ تصمیمگیریهای مهم همواره از ضروریات بحران در لحظات اول است.
ـ اتخاذ تصمیمهای درست بههنگام بروز بحران به دستهبندی و اقعیتها بستگی دارد.
ـ بحران چیزی جز تجلی برخورد تمام عواملی که یک مرتبه از حالت نظم به حالت بینظمی درآمده، نیست.
هیچ بحرانی شبیه دیگری نیست و درک تشابهات کلیدی برای برنامهریزی بهمنظور رویارویی با آن و تخفیف اثرات سوء بسیار ضروری است.
دولتها و شرکتها به شناخت روشهای برخورد با تغییرات ناگهانی روی آوردهاند و مدیریت بحران بخشی از تمام برنامههای استراتژیک آنها شده است.
نکات فوقانگیزة مثبتی برای تجربهاندوزی از بحرانهای گذشته ایجاد میکند، لیکن حداقل سه دلیل سبب میشود نتایج حاصل از بررسی بحرانهای گذشته شناخت لازم و کافی را به پژوهشگران ارائه ندهد.
نخست اینکه نوشتههای تاریخی محدود به وصف واقعه است و تحلیلهای تطبیقی لازم پابهپای شرح رخداد ارائه نشده است. نکته دوم متاثر از نگرشی است که هر بحران را در نوع خود بینظیر میداند و سومین دلیل اینکه مفهوم عمومی بحران بسیار ابهام برانگیز است. اکثر تحلیلگران موقعیتهای حاد و اضطراری را بازگو کردهاند در صورتی که بحران دارای ویژگیهایی است که صفات مشخصه آنرا تعیین میکند، در نتیجه وجود شرایط کمی و کیفی خاصی، امکان توجیه رویداد در الگوی بحران را فراهم میسازد.
بنابراین نهتنها بررسی بحرانهای گذشته، بلکه فعالیتهای سیستماتیک دیگری نیز بهمنظور دستیابی به عوامل و عناصر مشترک در بروز بحرانها و یافتن الگوهایی برای پیشبینی و پیشگیری آثار ناشی از آنها ضروریست.
مقاله و تحقیق دانشجویی - بانک پروژه | iNetDoc.IR
تحقیق آماده،ترجمه آماده،جزوه و پاورپوینت جزوه های مدیریت،